Agile ile kalite artışı ve verimlilik sağladık

agile-ile-kalite-artisi-ve-verimlilik-sagladik-26091911

Agile ile kalite artışı ve verimlilik sağladık

Türkiye'nin öncü e-ticaret sitesi GittiGidiyor 18 yıldır e-ticaret sektörüne sunduğu yenilik ve ilklerle adından söz ettirirken, aynı zamanda çalışma metodolojisinde verimli ve yenilikçi yaklaşımları hızla uygulamaya koymasıyla da öne çıkıyor. Webrazzi New HR Summit'e konuşmacı olarak katılan GittiGidiyor Çalışan Deneyimi (İnsan Kaynakları) Direktörü Murat Yüksel, son yılların en çok dikkat çeken çalışma metodolojilerinden biri olan agile'ı uzun yıllardır benimsediklerinin altını çizdi.

“Çeviklik egzersizlerini 8 yıl önce uygulamaya başladık”
Klasik yazılım metotlarından olan “Waterfall” düzeninin, uzun süren analiz ve geliştirme süreçlerinin âtıl kalmasına neden olduğunu ifade eden Yüksel; bu nedenle teknoloji ekiplerinin daha çevik bir çalışma modeline ihtiyaç duyduğunu belirtti. GittiGidiyor'un kurulduğu günden bu yana deneysellik anlayışıyla işlenen birçok çalışma yöntemi ve egzersiziyle çalıştığını vurgulayan Yüksel, “Çalışma sistemimiz şirketimizdeki çevik dönüşüme zemin hazırlıyordu. Dolayısıyla bundan yaklaşık 8 yıl önce çeviklik egzersizlerini uygulamaya başladık. Geçtiğimiz yıl itibariyle de bu dönüşümü kurum kültürümüzün bir parçası haline getirdik” dedi.

“Liderliğe teşvik eden bir anlayışla çalışıyoruz”
Sektördeki ve teknolojideki değişimlere göre konumlanıp adapte olabilmeyi mümkün kılan agile modelinin odağında “insana değer” olduğunu söyleyen Murat Yüksel, “Kurum kültürümüzde olduğu gibi agile takımlarımızda da öne çıkan temel değer, insan. Bireylerin önemsendiği, her seviyede ve konuda liderliğe teşvik eden bir sistem. Bu dönüşümün şirketimize en büyük katkılarından biri de bireyi silolaşmadan uzak tutacak şekilde bilgi paylaşımı sağlaması ve emir komuta zincirini kırarak çalışanlarımızın kendi kendine organize olabilme kabiliyetini geliştirmesi” diye konuştu.

“Teknoloji ekibimizin yanı sıra diğer departmanlarımız da dönüştü”
Agile dönüşümle birlikte tüm iş süreçlerinde ölçümlemeler ve sürekliliği olan planlamalar yapabilmeye başladıklarının altını çizen Yüksel, şöyle devam etti: “Tüm bu kabiliyetleri kazanan teknoloji ekibimizin örnek teşkil etmesiyle, zaman içinde diğer takım ve departmanlarda da dönüşüm yaşandığını gözlemliyoruz. Örneğin, pazarlama departmanında dönüşen iki ekibimiz daha mevcut. Çeviklik çatısı altında; yazılım, donanım, pazarlama ve etkileşim fonksiyonları gibi alanları geliştirmek için uygulanan Scrum ve Kanban metodolojisini de kullanarak 15-16 takımla ilerliyoruz. Önümüzdeki dönemde de verimliliği artıran çalışmalarımıza yenilerini eklemeyi sürdüreceğiz.”

Kaynak:marjinal