Bursa'da sağlık çalışanlarına koronavirüs ile ilgili eğitim verildi

bursada-saglik-calisanlarina-koronavirus-ile-ilgili-egitim-verildi-21022001

Bursa'da sağlık çalışanlarına koronavirüs ile ilgili eğitim verildi

Kopal Sağlık Grubu bünyesinde yer alan Özel Esentepe Hastanesi ve Özel Anadolu Hastanesi çalışanlarına, tüm dünyayı tehdit eden koronavirüs hakkında bilgilendirme eğitimi düzenlendi.

 

Özel Esentepe Hastanesi Enfeksiyon Bölümü’nden Uzm. Dr. Mustafa Fevzi Özsoy tarafından verilen eğitimlerde, Dr. Özsoy, koronavirüsten korunma ve şüpheli hastayla temas durumunda yapılması gerekenleri aktardı.

 

Hastalığın, 2-14 gün süren bir kuluçka süresinden sonra birden başlayan yüksek ateş (39 derece), öksürük ve nefes darlığı ile karakterli olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Mustafa Fevzi Özsoy, “Bazı hastalarda boğaz ağrısı ve burun akıntısının da olduğu görülmüştür. Hastalık genellikle orta-ağır bir klinik seyir göstermektedir. Ağır hastalanan ve ölen kişilerin büyük kısmı ileri yaştaki (>65y), altta yatan hastalıkları (akciğer hastalıkları, organ yetmezlikleri, kanser, diyabet, bağışıklık baskılayan hastalıklar) olan kişilerden oluşmaktadır. Genç sağlıklı erişkinlerde hastalık nispeten hafif seyretmektedir’’ dedi.

 

Hastalıktan nasıl korunulur?

 

Hastalıktan korunmak için henüz bir aşının bulunmadığını ve 1 buçuk yıldan önce de geliştirilmesinin beklenmediğini dile getiren Uzm. Dr. Mustafa Fevzi Özsoy, “Korunmada şimdilik en etkili yöntem virüsle (hasta kişilerle) temas etmekten kaçınmaktır. Bugün için ülkemizde hastalığın yayılması söz konusu olmadığından toplumda özel bir önlem alınmasına gerek yoktur. Ancak solunum yolu enfeksiyonu yapan çok sayıda virüsün (grip, nezle virüsleri vb.) insanlar arasında dolaşmakta olduğu kış aylarında sadece COVID-19’dan değil, diğer tüm solunum virüslerinden korunmak için el temizliğine dikkat edilmesi, temiz olmayan ellerin göz, ağız ve buruna götürülmemesi çok önemlidir” açıklamasında bulundu.

 

Mikroorganizmanın bulaşma dinamiklerinin henüz tanımlanmadığını söyleyen Özsoy, salgın bölgesinden gelen ve uygun klinik tablosu olan hastalarda enfeksiyon kontrol önlemlerinin alınması gerektiğini vurguladı ve şöyle devam etti: ‘’Hastanın en kısa süre içinde ayrı bir odaya (mevcut ise hava yolu izolasyonu için uygun olan negatif basınçlı oda tercih edilmeli) alınarak cerrahi maske takması sağlanmalı, odanın kapısı kapalı tutulmalıdır. Hastaya bakım verecek sağlık çalışanları temas ve hava yolu izolasyon önlemlerine uymalı ve yüz-göz koruyucu kullanmalıdır. En kısa sürede yerel sağlık otoritelerine bildirim yapılmalıdır.’’

 

Hastalığın tedavisi var mıdır?

 

Bugün için Koronavirüslere etkili olan bir ilacın olmadığını belirten Uzm. Dr. Mustafa Fevzi Özsoy, “Hastalara şikayetlerini azaltacak ve varsa bozulan organ fonksiyonlarını destekleyecek tedaviler verilmektedir. Ülkemizde son 14 gün içinde Çin’e bizzat seyahat etmiş olan veya seyahat etmiş biriyle yakın teması olan kişiler, ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gibi belirtileri olursa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar’’ dedi.

Şüpheli hastayla temas durumunda ne yapılmalı?

COVID-19 enfeksiyonu şüphesi olan bir hastayla temas halindeki sağlık çalışanlarının, aile üyelerinin ve ziyaretçilerin sayısının sınırlandırılması gerektiğini vurgulayan Özel Esentepe Hastanesi Enfeksiyon Bölümü’nden Uzm. Dr. Mustafa Fevzi Özsoy, “Tüm personel ve ziyaretçiler de dahil olmak üzere hastanın odasına giren tüm kişilerin kaydı tutulmalıdır. Hasta asemptomatik olana kadar tüm bu önlemlere uyulmalıdır’’ açıklamasında bulundu.

 

Özsoy, “COVID-19 enfeksiyonu için doğrulaması yapılmış veya değerlendirmesi devam eden bir kişi ile yakın temas etmiş olanlar, son temaslarından sonraki 14 gün boyunca günde iki kez ateşlerini ölçmeli, öksürük, solunum sıkıntısı ile titreme, vücut ağrıları, boğaz ağrısı, baş ağrısı, ishal, mide bulantısı, kusma ve burun akıntısı gibi diğer erken semptomların olup olmadığını takip etmelidir’’ dedi.

 


Hibya Haber Ajansı