ABD ordusu dronela yüz tanıma projesini onayladı

İngiliz "New Scientist" dergisinin internet sitesinde 23 Şubat’ta yayınlanan bir habere göre, ABD Hava Kuvvetleri otonom insansız hava araçları için yüz tanıma yazılımı geliştirmeye yönelik bir projeyi tamamladı ve bu bireylerin hedef al

ABD ordusu dronela yüz tanıma projesini onayladı

Pentagon ve Seattle merkezli RealNetworks şirketi tarafından imzalanan sözleşme kapsamında bu droneler özel harekat kuvvetleri tarafından istihbarat toplama görevleri ve yurtdışındaki görevler için kullanılacak. Şu an sözleşme yerine getirildi ancak yazılımın kullanıma sunup sunulmadığı veya hangi droneler üzerinde sunulduğu kesinlik kazanmadı. Bu konuda RealNetworks yorum yapmadı.

Berkeley'deki California Üniversitesi'nden Stuart Russell bir endişenin, yazılımın "robotların gerçek zamanlı olarak bağımsız şekilde yanıt vermesi için fırsatlar yaratacağı ve bunun ölümcül eylemden başka ne anlama geldiğini görmenin zor olacağı" olduğunu kaydetti.

2017'de Stuart Russell, "katliam robotları" olarak bilinen küçük dört motorlu dronelerin patlayıcı taşıdığı ve yüz tanıma uygulaması kullanarak belirli kişileri avladığı şeklinde kurgusal bir gelecek hakkında bir video yayınladı. Stuart Russell, projenin bunu gerçeğe dönüştürdüğünü ifade etti.

Bu ayın başlarında Hollanda'da düzenlenen bir konferansta ABD, diğer ülkeleri doğrudan insan gözetimi gerektirmeyen, bunun yerine "uygun düzeyde insan değerlendirmesi" gerektiren ölümcül bir otonom silah politikası benimsemeye çağırdı.

Stuart Russell, bu kurallar uyarınca bir dronenin kendi başına bir hedef listesinden birini tespit edip tanımlayabileceğini ve saldırabileceğini belirtti.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı