Hukuk Önemli

hukuk-onemli-02091909

Hukuk Önemli

2014 yılı 10 Mayıs'ında Danıştay'da yaşanan tartışmanın ardından Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı'nın adli açılış toplantılarında konuşma yapması tartışmaya açılmıştı. O gün Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu uzun konuşunca Başbakan Erdoğan, "Böyle bir edepsizlik olmaz ki… Siyasi konuşma yapıyorsun, 25 dakika Sayın Başkan konuştu. 1 saattir sen konuşuyorsun. Van ile ilgili söylediklerin baştan aşağıya yalan" deyip salonu terk etmişti. 3 ay sonra 28 Ağustos'ta Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Erdoğan, 1 Eylül 2014'de bir otelde yapılan adli yıl açılışına katılmadı. 2 Aralık 2014'te ise Yargıtay Kanunu'nun adli yılın açılışını düzenleyen 59. maddesi yürürlükten kaldırıldı.

Yargıtay, yasal dayanağı kaldırılmasına rağmen gelenekselleşen adli yıl açılış törenini 1 Eylül 2015'de Rixos Otelde yaptı. Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan katılırken TBB Başkanı Feyzioğlu, çağrılmadığından alternatif bir tören yaptı.

1 Eylül 2016'da yapılacak adli yıl açılışı ilk defa Cumhurbaşkanlığı Kongre Merkezi'nde yapılırken yine ilk kez Cumhurbaşkanı da konuşma yaptı. Yargıtay Başkanlığı, açılış öncesi tepkiler üzerine; "Cumhurbaşkanlığı kongre salonunda bu toplantının yapılacak olmasının nasıl yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını zedeleyeceğini anlamakta zorluk çekmekteyiz" dedi. Başkanının konuşma yapması beklenen TBB, toplantının Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na alınması üzerine "Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusundaki hassasiyeti" gerekçe göstererek katılmayacaklarını duyurdu.

5 Eylül 2017 tarihindeki adli yıl açılış toplantısı, Yargıtay Konferans Salonu'nda gerçekleştirilirken Cumhurbaşkanı Erdoğan katılmadı ancak TBB başkanı Feyzioğlu da sadece dinleyici olarak davet edildiğinden katılmadı. 36 sayfalık konuşma hazırlayan Yargıtay Başkanı Cirit, kitapçıktaki "kuvvetler ayrılığı ve hukuk devleti" bölümünü okumamayı tercih etti.

3 Eylül 2018'deki adli yıl açılış töreni ikinci kez Cumhurbaşkanlığı merkezinde yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurtdışında olduğundan; TBB, CHP ve İyi Parti ise tepki olarak toplantıya katılmadı.

Dünya Adalet Projesi, ‘Hukukun Üstünlüğü Endeksi'ne göre Türkiye, 2014'de 59. sırada iken 2018'de 109. sıraya gerileyerek göz kamaştırıcı bir trend ortaya koymuştur. Tepkilerin artması üzerine Türkiye'de hukukun geri gidişi karşısında bir adım atılmış ve hazırlanan Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni 30 Mayıs 2019'da bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamıştır. O belge için katkı sunan TBB Başkanı Metin Feyzioğlu "Bizim görüşlerimizin de bulunduğu, on yıllardır nesillerden nesile devredilen sorunların çözüm haritasının konduğu bir belge" olduğunu söylemişti. Reformlarda yaz nedeniyle henüz bir ilerleme olmasa da Meclis açılışı sonrasında ilerleme beklenmektedir.

İşte bu ortamda bugün yani 2 Eylül 2019'da adli yıl açılışı üçüncü kez Cumhurbaşkanlığı Merkezinde yapılacak. Yargıtay barolara tören için davet gönderdi. Ancak törenin Beştepe'de yapılmasına tepki gösteren çok sayıda baro, katılmayacağını bildirdi. 5 yıldır konuşma yapması istenmeyen TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ise 15 dakika konuşma hakkı verilince katılma kararı aldı. Gerekçesi mantıklı; "sorunları konuşarak, iletişim kurarak hep birlikte çözebileceğimize inancımız tamdır" denildi. Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ise baroların adli yıl açılışına katılmama kararıyla ilgili, "Katılmalarını biz de arzu ederdik ama ifade ettikleri şeyler son derece çirkin söylemler. Yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı ve yargının siyasallaşması noktasında ifadelerinin geçerliliği yoktur. Türkiye'de yargı bağımsızdır" ifadelerini kullandı. Başka söze gerek var mı hakim bey?

STRATEJI

BIST100 için 97500 geçilmeden olumluya dönülmemeli iken 94500 altı "tehlike artıyor" demektir. ABD piyasaları bugün kapalı olduğundan hacmin düşmesi beklenebilir.

Alnus Yatırım Menkul Değerler A.Ş.