Davutoğlu: "Enkazlar kaldırılırken yeni bir krize yol açmamak lazım"

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ve beraberindeki parti yöneticileriyle birlikte Kahramanmaraş merkezli depremin binlerce can kaybı ve büyük yıkıma yol açtığı Hatay’da incelemelerde bulundu.

Davutoğlu:

Afetin etkilediği illerin başında gelen Hatay’ı ziyaret eden Gelecek Partisi lideri, Defne, Belen ve Samandağ’ın ardından Antakya’ya gelerek burada afetten etkilenen vatandaşlarla bir araya geldi.

Davutoğlu, bir televizyon kanalının canlı yayınına bağlanarak, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Depremin etkilediği illerde gördüğü manzaranın kendisini derinden etkilediğini ifade eden Davutoğlu, bu şehirleri ayağa kaldırmanın tarihi bir sorumluluk olduğuna işaret etti.

“Enkazlar kaldırılırken yeni bir krize yol açmamak lazım”

Davutoğlu, deprem bölgesinde enkaz kaldırma çalışmalarının başladığını belirterek, “Her bir insan kutsaldır. Enkaz altında hala cenazelerimiz olduğu için her bir cenazemizin ailesine bir bütün olarak teslim edilmesi için tedbir alınması lazım. Hatay zengin bir ilimiz. Her bir evde insanların birikimleri, mal varlıkları var. Bunların kaybolmamasına özen göstermek lazım. Ve buradaki hafriyatın çevreye zarar vermeden tasfiye edilmesi lazım. Yeni bir çevre krizine yol açmamak lazım” dedi.

“Hataylılara sesleniyorum: Mutlaka dönün”

Hatay’daki demografik değişim tehlikesine de dikkati çeken Davutoğlu, “Buradaki insanlarımızın Hatay’a geri dönmelerinin sağlanması lazım. Bu risk her zaman ve her yerde olur. Bu tür durumlardan istifade etmek isteyen fırsatçılar çıkar. Buradan Hataylılara sesleniyorum: Türkiye’nin neresine giderseniz gidin geçici olarak gidin. Afetten etkilenen illerimizin dokusunu korumak hepimiz için asli bir görev” diye konuştu.

“Seçim telaşıyla acele etmeyin”

Davutoğlu, bölgede devam eden çadır sıkıntısına da değinerek, yetkililere çağrısını yineleyerek afetten etkilenen illere yönelik çadır sevkiyatının hızlandırılması gerektiğini belirtti.

Hatay’da yıkıma uğrayan kültürel varlıklara da dikkat çeken Davutoğlu, “Habib-i Neccar Camii, Ulu Cami, kilise, havra yıkılmış. Medeniyet korosundan yedi vatandaşımızı kaybetmişiz. Bu kültürü de ayağa kaldırmak lazım. O bakımdan aceleyle seçim öncesi bir an önce bir şeyler yapalım telaşından daha çok şimdi yapılması gereken enkazın düzgün bir şekilde kaldırılması.” ifadelerini kullandı.

“İstanbul: Rantlaşma değil kentleşme stratejisi”

Davutoğlu, İstanbul’daki olası bir deprem tehlikesine de vurgu yaparak, başbakanlığı döneminde aldığı tedbirleri anlatarak toplanma alanlarının imara açıldığını söyledi.

Bundan sonra İstanbul için izlenmesi gereken politikanın rantlaşma değil kentleşme stratejisi olduğunun altını çizen Davutoğlu, sanayinin Anadolu’ya kaydırılarak nüfusun önce dondurulması sonra azaltılması gerektiğini ve sonraki süreçte de İstanbul’daki yapı stoğunun depreme dayanıklı bir hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Hibya Haber Ajansı