Uluslararası Piyasalar, Türk Şirketleri, Eurotahvil Fiyatlamaları Değerlendirmesi

uluslararasi-piyasalar-turk-sirketleri-eurotahvil-fiyatlamalari-degerlendirmesi-19091904

Uluslararası Piyasalar, Türk Şirketleri, Eurotahvil Fiyatlamaları Değerlendirmesi

S.Arabistan’ın ulusal petrol şirketi S.Aramco’nun tesislerine hafta sonunda yapılan saldırı ile haftaya gergin başlayan piyasalar, Çin’den gelen endüstriyel üretim ve yatırım rakamlarının beklentinin oldukça altında kalması ile daha negatif bir piyasa algısına işaret etse de, beklenenden daha az tepki ile fiyatlamaları gerçekleştirdi.

ABD hazine tahvili, altın ve JPY gibi güvenli liman sayılan kıymetlerde önemli bir hareketliliğin olmaması ve petrol fiyatlarında ilk tepki olarak 19%’yi bulan yükselişin yaklaşık yarısının kısa sürede geri verilmesi ile S.Arabistan’ın kısa süre içinde eski üretim seviyelerine ulaşacağını belirtmesi sonrası piyasalar tekrar asıl gündem olan Fed faiz kararına odaklandı.

Fed’in faizi beklenti dahilinde 25 baz puan indirmesine rağmen, FOMC üyelerinin faiz kararında oldukça farklı görüşler belirtmesi, önümüzdeki dönemde Fed’in yeni faiz indirimleri konusunda nasıl bir yol izleyeceğine dair kafalarda karışıklık yarattı.

Türk hazine ve şirket eurobondları, olumsuz haber akışına rağmen, haftaya güçlü başlangıç yaptı, on yıl vadeli hazine kıymeti 7,03% getiri seviyesinde açılış yaparken hafta genelinde alıcılı seyir ile 6,91% getiri seviyesine daraldı, 2047 vadeli kıymet alımlara biraz daha hafif tepki verirken sekiz baz puan daralarak 7,10% getiri seviyesine çekildi.

Şirket kıymetleri ise son haftalarda sürdürdüğü olumlu performansı bu hafta hızlandırdı, yabancı tarafta fon satışları lokal alıcıların talebiyle karşılanırken, yakın zamana kadar daha yatay seyir izleyen 2024 vade kıymetlere talep daha güçlü oldu, 2024 vadeli İş Bankası kıymeti yaklaşık yirmi baz puan daralarak 7,50% seviyesine çekilirken aynı vadeli Vakıfbank kıymeti ise benzer hareketle 8% getiri seviyesine çekildi.

Sermaye benzeri kıymetlere olan talep önceki haftalarda olduğu kadar yoğun olmasa da fiyatlar yüksek kalmaya devam etti, TSKB 2027 vadeli kıymet 9% getiri seviyesine çekilirken 2025 vadeli Vakıfbank kıymeti 8,30% bölgesinde işlem gördü. Haftaya 383 seviyesinde başlayan beş yıllık CDS primi ise 375 seviyesine çekildi.

Eylül ayı başında 1,50% seviyesinin altına sarkan ABD on yıllık hazine tahvil getirileri, daha çok ABD-Çin arası vergi uygulamalarının ötelenmesi ve ABD’de ekonomik verilerin biraz daha pozitif seyretmesi sonrası Fed’in faiz indirim döngüsüne ihtiyaç duymayacağını fiyatlayarak 1,90% getiri seviyesine kadar genişledi, bu hafta başındaki gelişmeler ve Fed faiz kararı öncesi 1,72% seviyesine daralan getiriler 1,75%-1,80% bandında işlem görürken, geçtiğimiz hafta -0,45% seviyesinde olan Alman on yıllık getirisi -0,50% seviyesinde işlem görüyor.

İş Yatrım