Hareketli zamanlar

hareketli-zamanlar-11022010

Hareketli zamanlar

Türkiye'de işsizlik verilerindeki iyileşmenin devam ettiğini düşünüyoruz.. 2019 yılı içinde TUIK verilerine göre işsizlik oranı Şubat ayında % 14.7 ile yüksek seviyede iken 9 ay sonra Kasım ayında % 13.3'e geriledi. Aynı sürede tarım dışı işsizlik oranı % 16.9'dan % 15.4'e geriledi. Büyüme sürecindeki toparlanma ile iyileşme sürecinin devamı beklenebilir.

 

20 Aralık 2019'da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bankalara yönelik düzenlemeler içerisinde komisyonlar için bir çalışma yapıldığını söylemişti. Geçen günlerde Mecliste banka kanununa ilaveler gündeme gelirken dün de BDDK, tüketicilerden alınacak ücretlere ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmeliki Resmi Gazete’de yayınladı. Buna göre; 650 TL ye ulaşan EFT masrafları 100 TL ile sınırlanırken kiralık kasa ziyaretlerinde, kartlardan taksitli avans gibi bazı ürünler "ücret alınamaz" kategorisine girdi. Ücretler yıllık TÜFE oranında artacak.

 

Gerek ticari kredilere getirilen düzenlemeler gerek ücretlere ilişkin düzenlemeler banka karlılıklarını törpüleyecek gibi duruyor. Zira 2019 yılında BDDK verilerine göre bankacılık hizmetleri ile kredi kullandırılırken alınan ücret ve komisyonların toplamı %35 artışla 65.6 milyar TL oldu. Bunun 49.6 milyar TLsi hizmet geliri, 16 milyar TL'si ücret ve komisyon olarak kesildi.

 

Savunma Bakanlığınca yapılan açıklamaya göre, İdlib bölgesine takviye olarak gönderilen unsurlarımıza, Rejim tarafından yapılan saldırılarda 5 şehit verildi. Haber sonrasında piyasalarda bir satış dalgası görüldü. BIST 100 endeksi, günü % 2.2 düşüşle 118,341 puandan kapattı. Faizler ise BDDK'nın para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlerin toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının %10'u ile sınırlandırılması kararı sonrasında yukarı yönlü seyir izledi.

 

STRATEJI

BIST100 Endeksi 117 binlere değdikten sonra tepki sürecine girdiği, VIOP’un bugüne olumlu başlangıç gösterdiği görüşündeyiz.

Kaynak : Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı