Petkim, Endüstri 4.0 teknolojilerini üretimde en iyi kullanan tesisler ligine seçildi

petkim-endustri-4.0-teknolojilerini-uretimde-en-iyi-kullanan-tesisler-ligine-secildi--22012010

Petkim, Endüstri 4.0 teknolojilerini üretimde en iyi kullanan tesisler ligine seçildi

Dünya Ekonomi Forumu’nun (WEF) Endüstri 4.0 teknolojilerini üretimde en iyi kullanan tesisler olarak kabul ettiği ‘Global Lighthouse Network’e bu yıl Türkiye’den seçilen tek şirket Petkim oldu. SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov, dijital dönüşümün Petkim’in enerji verimliliği ve ürün kalitesini artırdığını söyledi.

 

SOCAR Türkiye’nin iştirakleri arasında yer alan Türkiye’nin ilk ve tek entegre petrokimya tesisi Petkim, dijital uygulama ve sistemleriyle yakaladığı Endüstri 4.0 standardı sayesinde Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF), ‘Global Lighthouse Network’üne seçildi. 2018 yılında kurulan ve ‘geleceğin fabrikaları’ kabul edilen 44 üyesi bulunan Global Lighthouse Network’e 2020 yılında Türkiye’den seçilen tek şirket Petkim oldu. WEF’in Davos’ta 20 Ocak’ta gerçekleştirilen davetinde verilen ödülü SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov aldı.

 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ÜRÜN KALİTESİ ARTTI

55 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Petkim’in Türkiye’nin ve Azerbaycan’ın en dijital şirketi olma yolunda adım adım ilerlediğini ifade eden SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov, “Petkim’deki dijital dönüşüm yolculuğumuz, gelişmiş analitik uygulamaları ve yapay zekayı üretim sürecimizde kullanmamızla başladı. Bunun için bir Dijitalleşme Departmanı oluşturduk ve Dijital Akademi kurduk. Bu iş modeliyle şirket içinde üretim üzerine örnek senaryolar geliştirildi. Veriye dayalı karar alma süreçleri ve algoritmalar oluşturarak, bu senaryoları analiz ettik. Başarılı senaryolar gerçek süreçlere uygulandı. Petkim, verimini, üretilen iş hacmini, enerji verimliliğini ve ürün kalitesini artırmayı başardı” diye konuştu.

 

Petkim’in sektördeki öncü konumunu geliştirmeye devam edeceklerini dile getiren Gahramanov, bu bağlamda dünyaca ünlü Massachusetts Institute of Technology (MIT) kurumuyla işbirliğine gidildiğini hatırlatarak şöyle devam etti: “Üniversitenin engin deneyiminden yararlanarak, dijital dönüşüm sürecimizi bir adım yukarıya taşıdık. İTÜ, Boğaziçi Üniversitesi ve ODTÜ işbirliğiyle üretim ve süreç geliştirme üzerine start-up’lar ile ortak projeler yürütmeye devam edeceğiz. Dijitalleşme ekibimizin liderliğinde hedeflerimize ulaştığımızın bir kanıtı olan bu ödülü almaktan büyük gurur duyuyoruz.”

 

ALANINDAKİ EN YÜKSEK DİJİTAL UYGULAMAYI TEMSİL EDİYOR

Dünyada inovatif ve dijital uygulamalar standardı konusunda şirketler için benchmark oluşturan Global Lighthouse Network, Endüstri 4.0 teknolojilerini süreçlerine en iyi uygulayan şirketlerden oluşan saygın bir platform. Petkim’in başarılı ve verimli dijital uygulamaları da bu network ile ‘best practice’ olarak gösterilerek kendi alanında en yüksek dijital uygulama standardını temsil ediyor.


Hibya Haber Ajansı