ANALİZ - Draghi'nin 9 ay aradan sonra başlattığı tahvil alımı canlanma için yeterli olacak mı?

analiz---draghinin-9-ay-aradan-sonra-baslattigi-tahvil-alimi-canlanma-icin-yeterli-olacak-mi-12091909

ANALİZ - Draghi'nin 9 ay aradan sonra başlattığı tahvil alımı canlanma için yeterli olacak mı?

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Euro bölgesi ekonomisini ivmelendirmek için merakla beklenen önlemlerini açıkladı. ECB, temel mevduat faizini 10 baz puan düşürerek yüzde -0.5'e düşürürken, yeni bir varlık alım programı başlattı. ECB, politika faizini değiştirmeden yüzde 0.25'te bıraktı.

ECB, Kasım ayından başlayarak her ay 20 milyar Euro değerinde tahvil alımı yapacak. Banka, böylece daha önceki tahvil alım programını sona erdirdikten 9 ay sonra yeni bir saldırgan program başlatmış oldu.

Faiz indirimi bekleniyordu ancak parasal genişleme programının yeniden başlayıp başlamayacağı konusu tartışmalıydı. Faiz indirimini de 20 baz puan seviyesinde bekleyen piyasalar ise, "beklentiyi al gerçeği sat" ilkesinden hareketle, ivmelendirme paketinin açıklanmasından sonra Euro'da satıcıydı. Euro, dolar karşısında 1.10 seviyesinin altına düşerken, İsviçre Frangı ve Japon Yeni karşısında da zayıfladı.

ECB'nin yeni programının Euro bölgesinde ekonomik yavaşlamayı yeniden büyümeyi çevirmeye ve enflasyonu yükseltemeye yeterli olup olmayacağı konusu ise hala kuşkulu. Ekonomistler, programın "açık uçlu" olduğunu sonuçlarının zaman için görüleceğini vurguluyor.

Görevini Ekim ayında Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde'ye devredecek olan ECB Başkanı Mario Draghi ise, düzenlediği basın toplantısında Euro bölgesinde ekonomik yavaşlamaya dikkat çekerek, mali olanakları olan hükümetlerin etkin ve zamanında aksiyonlar alması gerektiğini söyledi. Draghi, enflasyonun ise ECB’nin orta vadeli hedefinin açıkça altında kalabileceğini belirtti.

ECB, büyüme tahminini 2019 için yüzde 1.1’e, 2020 için 1.2’ye düşürürken, enflasyon hedefini 2019’da yüzde 1.2’ye, 2020’de 1.0’a düşürdü.

Hibya Haber Ajansı