Endeks 115 Bin sınırına kadar yaklaştı ve günü 114.753 puanla kapadı

endeks-115-bin-sinirina-kadar-yaklasti-ve-gunu-114.753-puanla-kapadi-31121908

Endeks 115 Bin sınırına kadar yaklaştı ve günü 114.753 puanla kapadı

2019 yılının son gününde global piyasalarda yeni yıl heyecanı ile zayıf işlem hacmi olmasına karşın içeride 1.5 yılın zirve seviyeleri zorlanıyor. Dün güne pozitif başlayıp, bankacılık, sanayi ve ulaştırmanın destek sağladığı endeks 115 Bin sınırına kadar yaklaştı ve günü 114.753 puanla %0.94 yukarıda bitirdi. Bu sabah Asya piyasalarındaki bir kısım tatil ve karışık görünüm ile endekste yatay pozitif bir açılış bekliyoruz. İçeride kasım ayı dış ticaret dengesi verisi seans başında ön planda olurken, TL varlıklar üzerinde önemli bir etki yaratması beklenmeyebilir. Kurda ise özellikle tezkere haberine dair gelişmeler yukarı yönlü hareket yaratsa da 5.90-5.95 aralığını koruyor. Veriden ziyade haber başlıkları kur açısından önem arz ediyor.

Yurtdışında ise tatillerin ağırlıklı olduğu bir gündeyiz. Dün ticaret anlaşmasının imza sürecine dair açıklamalar yetkililerden geldi. Fakat imza sürecine de belirsiz gözüyle bakan piyasalarda risk iştahının yarattığı bir alım görüntüsü yok. Dün ABD endeksleri satıcılı bir şekilde günü tamamladı. Avrupa borsalarında ise bugün piyasalar hemen hemen birçoğunda kapalı ya da erken kapanış söz konusu. Veri takviminde ise ABD’den ikincil düzey datalar ön planda olacak. Veriler tatillerin araya girmesiyle birlikte açıklanma süreci ötelenebilir. Dolayısıyla güncellemelere karşı dikkat etmek gerekir.

Ons altın bu sabah 1520$ üzerine çıktı. Ticaret anlaşması ifadesine dair açıklamalar gelse de detayları konusunda henüz netlik yok. Bu durum altındaki pozitif hareketi kısa vadede destekler nitelikte. Fakat olası açıklamalara karşı temkinli olmakta fayda var. Yukarıda 1532$, aşağıda 1515$ seviyelerini kritik noktalar olarak izliyoruz.

Petrol fiyatları ise son üç ayın en yüksek seviyesinde tutunuyor. Global piyasalardaki ticaret anlaşmasının, iyimserliği petrol fiyatları yansıtıyor. Yeni yılın başlaması ile petrol fiyatlarındaki hareket daha net ortaya çıkacaktır. Brent petrolde 66-68$ bandını kısa vadede takip ediyoruz.

A1 Capital Günlük Bülten

Manşetteki haberler

· Fed tarafından yapılan bir çalışmanın sonuçlarına dayandırılan haberde, ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD’li imalatçıları korumak ve güçlendirmek adına tarifeleri yükseltme stratejisinin geri teptiği, iş kaybı ve yüksek fiyatlara sebep olduğu bildirildi.

· TÜİK verilerine göre ekonomik güven endeksi Aralık ayında %2,6 oranında artarak 93,8 düzeyinde gerçekleşti. Gelen veri Ağustos 2018'den beri en yüksek seviye olarak gerçekleşti.

· Libya Tezkeresi TBMM’ye sunuldu.

· TBMM genel kurulu 2 Ocak Perşembe günü toplanacak. (Haber Global)

· ABD Dışişleri Bakanı Pompeo Ukrayna, Belarus, Kazakistan, Özbekistan ve Güney Kıbrıs'ı ziyaret edecek.

· Reuters’a konuşan dört üst düzey Türk kaynak, Türkiye’nin Libya’da Trablus merkezli hükümete askeri destek planı kapsamında, Suriyeli muhalif savaşçıların Libya’ya gönderilmesi seçeneğini değerlendirdiğini söyledi.

· Beyaz Saray'ın ticaret danışmanı Peter Navarro, ABD ile Çin arasında faz 1 ticaret anlaşmasının büyük olasılıkla gelecek hafta imzalanacağını, ancak bunun teyidinin Başkan Trump'tan veya ABD Ticaret Temsilcisi Lighthizer'den geleceğini söyledi.

· Borsa İstanbul'da bugün yatay pozitif açılış bekleniyor.

Basında Öne Çıkan Şirket Haberleri

  • Adana merkezli Sasa Polyester’in, 2016 sonunda 3 ana koldan başlatılan yatırımların ilk fazı, geçtiğimiz aylarda tamamlanırken, sıfırdan projelendirilen poy-tekstüre ve şişe cipsi yatırımları 2020’nin ilk yarısında faaliyete geçirecek.(Dünya Gazetesi)
  • Batıçim Batı Anadolu Çimento'nun Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi Projesi ile İlgili 16.01.2020 tarihinde İDK Toplantısı Gerçekleştirilecek. (Matriks)
  • Doğuş Grubu, Katar'da yiyecek-içecek, konaklama ve inşaat sektörlerinde yatırım yapacak, yatırımlarını artıracak. (Dünya Gazetesi)

Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı