ABD’den Teşekkür

abdden-tesekkur-29042010

ABD’den Teşekkür

Dünya genelinde Kovid-19'dan en fazla etkilenen ABD, salgının merkezi ve en çok can kaybının yaşandığı ülke konumunda bulunuyor. ABD'de Kovid-19 salgınında toplam vaka sayısı 1 milyon eşiğini aştı. Böylece dünyadaki toplam vakanın 1/3ü ABD'de tespit edilmiş oldu. Trump; ilerleyen günlerde daha fazla vaka görüleceğini, çünkü daha fazla test yapacaklarını söyledi.

 

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Satterfield ve ABD'nin NATO nezdinde Daimi Temsilcisi Hutchison’dan sonra ABD Dışişleri Bakanı Pompeo da ABD'ye dün ulaşan Türkiye'nin tıbbi malzeme yardımına ilişkin teşekkür etti. Türkiye, 18 Nisan'da yapılan açıklamaya göre  44 ülkeye yardım göndermişti ki bu sayı artmaya devam ediyor.

 

ABD'de Tüketici Güveni Nisan'da 118.8'den 86.9'a gerileyerek 6 yıl önceki seviyelere inerken 1973'den beri en hızlı aylık düşüş yaşandı.  Fakat ABD'de Trump'ın ekonomiyi açma girişimleri etkisini göstermeye başladı. Veri şirketi Unacast tarafından toplanan cep telefonu konum bilgileri raporuna göre,  Amerikalılar 25 Nisan Cuma günü ülke genelinde 103 milyondan fazla perakende satış noktasına ziyaret gerçekleştirdi. Bu rakam önceki Cumaya göre % 19luk artışı ifade ediyor.

 

IMF, ABD'nin 2020'de % 5.9 küçüleceğini tahmin etmişken S&P % 5.3 küçülme öngördüğünü açıklamıştı. Dün de Moody's % 5.7 küçülme beklediğini açıkladı. Açıklamada, Türkiye ekonomisinin ise bu yıl yüzde 5 daralıp gelecek yıl % 3.5 büyüyeceği tahmin edildi. (Bugün Türkiye ile ilgili bir Webinar gerçekleştirecekler) ABD ile ilgili kötümser tahminlere karşı ABD Hazine Bakanı Mnuchin, "Ekonominin Ağustos'ta büyük bir geri dönüş yapacağını düşünüyorum" dedi.

 

Avrupa'da endeksler artıda kapanmasına karşın ABD'de endeksler günü hafif kayıplarla kapattı. Fakat bu sabah itibariyle Türkiye piyasaları kapanış saatine göre S&P500 future % 1.5 yukarıda işlem görüyor. Google’ın gelirlerini beklentilerden fazla artırması bunda etkili. Asyada Hindistan ve Kore borsalarında % 1e yakın artış var. Dolayısıyla ayın son günlerinde borsaların pozitif eğilimini koruduğunu söyleyebiliriz. BIST 100 Endeksi de dün kar satışlarıyla hafif gerilemişti. Bugün 100 bin üstündeki seyrini sürdürmesi beklenebilir. Bu akşam FED toplantısı sonrası Powell’ın açıklamaları piyasalar için önem arz edebilir.

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüştü. FED kararı sonrası başlayan yükseliş hareketinde ise 101 bine ulaştı. Ay sonunu iyi bitirmeye çalışıyor olabilir. 

 

Kaynak:Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı