Gündem TCMB faiz kararı

gundem-tcmb-faiz-karari--19022009

Gündem TCMB faiz kararı

TCMB, bugün faiz kararını açıklayacak. Piyasada “indirim olmayabilir” diyen de var “50 baz puan indirebilir” diyenler de var. Ancak ortalama beklenti, 25 baz puan indirime gidilip politika faizinin % 11.00'e çekileceği yönünde.

 

Faiz kararı öncesinde Türk Lirası ABD Doları karşısında 6.07 ile Mayıs 2019'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Tabi bunda doların dünyada değer kazanımının da etkili olduğu düşüncesindeyiz.. Örneğin dün dolar endeksi % 0.2 değer kazanırken petrol ve borsalar değer kaybetti, altın ve gümüş değer kazandı. Dolar Endeksi 99.5 ile son zamanların en yüksek seviyelerinde görülüyor.

 

Libya'da limandaki Türk gemisinin vurulduğu yönündeki haberlerle satışların arttığı görülen borsada, haberin yalanlanması üzerine toparlanma görüldü. BIST 100 endeksi, dünü yüzde 1.01 düşüşle 119,574 puandan kapattı. Endeksin dolar bazında fiyatı ise 19,703 seviyesinde bulunuyor.

 

ABD ve Çin arasında varılan ve 14 Şubat'ta yürürlüğe giren birinci aşama ticaret anlaşması kapsamında taahhütlerini yerine getirmeye çalışan Çin, ABD'den ithal 696 ürün için gümrük vergisi muafiyetleri tanıyacağını açıkladı. Ancak Çin'deki virüsün üretimi vurmasının yan etkileri, kredi derecelendirme şirketlerini bölge ülkeleri hakkında negatif açıklamalara yönlendiriyor. Ayrıca tedarik kanallarındaki tıkanmalar "arz yönlü enflasyon endişelerini ortaya çıkarabilir" yönünde açıklamalar var. Apple'nin ilk çeyrek gelir hedefini yakalayamayacak olması ABD şirketlerini de etkilemesi açısından bir örnek olarak kayda geçti.

 

Kaynak:Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı