Bu sergide tepkileriniz ve ilgileriniz ölçümleniyor

bu-sergide-tepkileriniz-ve-ilgileriniz-olcumleniyor-08022011

Bu sergide tepkileriniz ve ilgileriniz ölçümleniyor

Sanatçı Ebru Ceylan’ın, 22 Şubat- 1 Mart 2020 Tarihleri arasında Yapı Kredi Bomontiada’da sanatseverlerle buluşturacağı Samsara Multidisipliner Resim Sergisi’nde bir ilk yaşanacak; ziyaretçilerin sergideki tepkileri ve ilgileri ölçümlenebilecek.

 

“Samsara, Türkiye’de Yapılacak İlk Bilimsel-Sanatsal Çalışma Olacak”

Sanatçı Ebru Ceylan’ın, Samsara Multidisipliner Resim Sergisi’nde bir ilk yaşanacak. Doç. Dr. Yener Girişken’in geliştirdiği bir yöntemle ziyaretçilerin sergide sanat eserlerine ilgileri ve tepkileri ölçümlenebilecek. Sergi sırasında izleyicilere takılacak olan görsel ve zihinsel teknolojik ölçümleme sistemleriyle, ziyaretçilerin gördükleri, izledikleri ya da takip ettikleri sanat eserlerine dair beğenileri, tepkileri ve ilgileri kayıt altına alınabilecek. Bu serginin Türkiye’de bu alanda yapılmış ilk bilimsel-sanatsal çalışma olduğunu söyleyen Ceylan; “Asıl amacımız sanatın etkilerini bilimsel olarak da kanıtlamak. Sanatın insan üzerindeki izdüşümlerini kaydetmek. Anlık değişimleri görmek ve bu değişimleri raporlamak.” diye belirtti.

Dr. Yener Girişken: Sanatın Duygulara Nasıl Süzüldüğünü Ölçümleyeceğiz

Sanat eserlerinin ziyaretçiler üzerinde yaratacağı etkileri ölçümleyecek Dr. Yener Girişken çalışmalarını şöyle anlatıyor: “Samsara’dakatılımcılar sanatı deneyimlerlerken beyin verilerini ve göz takiplerini ölçen cihazlar sayesinde katılımcıların bu deneyimde nelere odaklandığını görebileceğiz. Fakat daha da önemlisi, bu odaklanma sırasındaki bilinçdışı tepkilerini de aynı anda ölçümleyeceğiz. Bu sayede duyguların saniye saniye değişimlerini kaydedebilecek, tepkileri ve ilgilerini anlayabilecek, sanatın duygulara nasıl süzüldüğü ölçümleyebileceğiz. Bu çalışma bize sanatla ilgili çok büyük bir veri sunmuş olacak.”

Samsara Bomontiada’da, Biletler Biletix’te

Ebru Ceylan ve Yalkın Yel’in Reklamania çatısı altındaki proje ortaklığı ve Ekin Ses Işık Görüntü Sistemleri’nin teknik altyapı desteğiyle 22 Şubat-1 Mart tarihleri arasında Yapı Kredi Bomontiada 4. katta ziyaretçilerini ağırlayacak Samsara Multidisipliner Resim Sergisi’nin biletleri biletix.com üzerinden alınabilir.


Hibya Haber Ajansı