Avrupa Merkez Bankası özel raporu

avrupa-merkez-bankasi-ozel-raporu-23012002

Avrupa Merkez Bankası özel raporu

 

 

12 Aralık’ta gerçekleşen Christine Lagarde’ın ilk toplantısında faiz oranlarında değişiklik yaşanmamıştı. Geçtiğimiz toplantıda enflasyonun hedeflenen %2’lik değerine yaklaşana kadar faizlerin mevcut şekilde kalacağını veya daha düşük seviyelerde olacağını vurgulayan Başkan’ın 2020 yılının ilk toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Halihazırda mevduat faizi -%0.50, politika faizi ise %0.00

Euro Bölgesi’nin lokomotif ülkesi olan Almanya’nın 2019 yılında %0.6’lık büyüme ile 2013 yılından itibaren en zayıf büyümeyi göstermiş olması 2020 yılının da sıkıntılı geçebileceği sinyalleri veriyor. Almanya’nın imalat sektöründe yaşanan daralma, fabrika siparişlerinin beklentilerde olmaması resesyon ihtimalini güçlendirirken AMB üzerinde baskı yaratıyor.

31 Ocak’ta Avrupa Birliği’nden ayrılmayı planlayan İngiltere’nin Avrupa Birliği ile yaptığı Brexit anlaşmasının yasa tasarısı Lordlar Kamarasında kabul edildi. Kraliçeye gönderilen anlaşmanın yasalaşması durumunda İngiltere, 1973 yılında katıldığı Avrupa Birliği’nden 31 Ocak 2020 tarihinde ayrılmış olacak. Anlaşma kapsamında İngiltere AB’e 30 milyar Sterlin ödeme gerçekleştirecek. İngiltere ayrıca Avrupa Birliği’nde yaşayan vatandaşlarının haklarını koruyacak ve İrlanda Denizi’nde gümrük noktası oluşturacak.

Dijital para konusunda adımlar atan Avrupa Birliği Merkez Bankası, dijital para birimlerini incelemek için uzman bir ekip kuracak. Ekipte AMB uzmanlarının yanı sıra Kanada Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası, Riskbank, İsviçre Merkez Bankası ve Uluslararası Ödemeler Bankası uzmanları yer alacak.

Christine Lagarde başkanlığında gerçekleşecek ikinci toplantıda Merkez Bankası’nın mevduat faizinde indirime gitmesi Euro’nun diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesine neden olabilecekken faiz oranında yaşanacak artış Euro’nun lehine işlemler oluşmasına sebep olabilir. Bankanın hali hazırdaki mevduat oranını devam ettirmesi durumunda ise volatilitenin az olabileceğini hatırlatmak isteriz.

EURUSD

Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alacağına dair sinyal vermesi durumunda Euro’nun değer kaybı yaşayabileceğini belirtmek isteriz. Böyle bir senaryoda 1.1083 desteği altında kritik 1.1052 seviyesini takip edeceğiz. Piyasaya tahvil verme durumunun azalması veya gerçekleşmemesi durumunda ise dolaşımdaki para miktarında azalış olacağından Euro’nun değer kazanabileceğini ve 1.1114 direnci üzerinde 1.1137 ile kritik 1.1165 dirençlerinin denenebileceğini düşünmekteyiz.

ALTIN

Avrupa Merkez Bankası’nın faizlerde değişime gitmemesi ancak tahvil alım programında artış olacağının sinyalini vermesi durumunda değerli metalin kritik 1575 ve 1604 dirençlerini test edebileceğini belirtmek isteriz.  Ancak AMB’nin piyasaya verdiği tahvil miktarında azalış olacağının sinyalleri verilir ise Euro’ya talebin artabileceğini belirtmek isteriz. Böyle bir durumda 1555 ana desteği altında 1548 ve kritik 1541 desteklerini takip edeceğiz.

Kaynak: Dinamik Menkul Değerler
Hibya Haber Ajansı